Harmadik felvonás
Éjjel három óra. A helyszín Olga és Irina szobája, a házban nagy a nyüzsgés, mivel tűz ütött ki a városban, mindenki talpon van.

Olga ruhákat vesz ki a szekrényből, s odadobja Anfisszának, hogy a Kolotyin kisasszonyoknak adja oda. Olga sürgetné az idős szolgálót, de az panaszkodik, hogy nem bírja az iramot, ekkor toppan be Natasa, s beszámol arról, hogy gyorssegély akciót szerveztek a szegények megsegítésére.

Aztán Anfiszára förmed rá, hogy miért ül, majd számon kéri Olgától, hogy miért nem zavarja már el az öreg szolgálót, szerinte semmi hasznát sem lehet venni. Azután hízelegni kezd Olgának, aki amikor magukra maradnak, felháborodottan közli, hogy nem tűri el az ilyen durva hangnemet

Kuligin a feleségét keresi, s azon méltatlankodik, hogy az orvos éppen ezen az éjszakán itta le magát a sárga földig, amikor a leginkább szükség lenne rá.

Csebutikin doktor is előkerül, nem tántorog, csak azon siránkozik, hogy megölt egy asszonyt, mert már gyógyítani se tud, pár évvel ezelőtt még igen, de ma már képtelen, s ezért iszik.

Tuzenbach elmeséli, hogy arra kérték, hogy jótékonysági koncertet szervezzen a tűzkárosultak javára. Marija Szergejevna zongorázhatna, de három éve nem is játszott, Kuligin nem repes az ötletért, s aztán inkább az egészet elodázza Majd megjegyzi, hogy Natasa kis regényt sző Propotovval.
Leave a Reply.