Negyedik felvonás
Prozorovék kertjében üldögél Csebutikin, várja, hogy hívják. Irina Kuliginnal álldogál, aki időközben leborotváltatta a bajuszát, s rendjelet visel a nyakában.

Tuzenbach is a teraszon van, most kísérik ki Fedotyikot és Rodét. Arról elmélkednek, hogy fognak-e még találkozni vajon.

Aztán Csebutikin is megjelenik, azon méltatlankodik, hogy tőle elfelejtettek elköszönni, s ő megígéri, hogy még egy esztendőt tölt a katonaságnál, aztán nyugdíjba megy, és letelepszik náluk, csendes ember lesz, megváltozik, de már dudorászik is,
s Kuligin megállapítja, hogy a doktor javíthatatlan kópé.

Irinának nem tetszik sógora új arca, de Kuligin nagyon elégedett magával, mivel az igazgató is pont ilyenre igazíttatta a bajuszát.

Irina hallotta, hogy a sétatéren történt egy kis csetepaté. Csebutikin és Tuzenbach el akarja vonni a lány figyelmét az esetről. De Kuligin a maga tudálékos módján közli,
hogy a színház előtt Szoljonij belekötött a báróba.
Csebutikin azt állítja, hogy semmiség.

Kuligin tovább fecseg, hogy Szoljonij is szerelmes Irinába,
amit meg is tud érteni, hiszen hasonlít az ő Másájára.

Irina elmeséli, hogy milyen lázasan készülődik, a poggyászát délután készül feladni, holnap esküszik a báróval, a téglagyárba utaznak, és holnap már tanít is. Új életet kezdenek.
Leave a Reply.