A darab másfél nap eseményeit beszéli el, és az Allmers-házaspár birtokán játszódik, mely a fjordtól nem messze terül el a város közelében.

A házaspárnak van egy kilenc éves fia, a fél lábára béna Eyolf. A fiú testi fogyatékossága egy baleset következménye:
Eyolf csecsemőkorában leesett egy asztalról, miután szülei heves szeretkezésbe merültek, és őt magára hagyták.

A baleset után Alfred Allmers mind szexuálisan, mind pedig érzelmileg eltávolodott feleségétől, és a munkába temetkezett,
hozzáfogott egy, az "emberi felelősségről" szóló filozófiai tanulmány megírásához, melyet hivatásának, élete fő művének tekint.

Rita férje elutasítására féltékenységi jelenetekkel reagál, melyeknek célpontja saját fiuk és Alfred mostohahúga, Asta, akihez a férfi erősen kötődik.

A darab azután kezdődik, hogy Alfred hazatér egy hegyi túráról, melynek során elhatározta, hogy abbahagyja tanulmánya írását, helyette inkább Eyolf boldogulásának és fejlődésének szenteli életét.

A patkányos néni érkezik Allmersékhez, érdeklődik, hogy vannak-e rágcsálók a házban, és felajánlja, hogy a fjordpartra csalja a patkányokat, hogy megfulladjanak, de a házban senki sem véli úgy, hogy erre szükség lenne.

A kis Eyolf azonban csodálattal tekint az ellenszenves patkányos nénire, és követi a fjordpartra, ahol vízbe fullad.
 
A kisfiú halála válságot idéz elő el a hátramaradottak életében.

Nyilvánvalóvá válik, hogy Alfred szerelmes Astába, aki ugyanakkor néhány anyja után maradt levélből megtudja, hogy ő és Alfred valójában nem is állnak rokonságban egymással.

Asta elutazik Borgheim mérnökkel, aki feleségül szeretné venni.

Viták és alapos önvizsgálat után Rita és Alfred úgy döntenek, hogy a történtek ellenére kitartanak egymás mellett, és új életet kezdenek, melynek értelmét a környék szegény gyermekeiről való gondoskodásban találják meg.
Leave a Reply.