Szereplők:

    Halvard Solness - építőmester
    Aline Solness - felesége
    Hilda Wangel
    Öreg (Knut) Brovik - a Solness által legyőzött öreg építőmester
    Ragnar Brovik - fia
    Kaja Fosli - Ragnar menyasszonya, Solness titkárnője
    Herdal - orvos


Solness építőmester bizonytalan magában, bűntudat gyötri egy régi tragédia miatt. Fiatalon felesége gyermekkori házában éltek, a ház nem volt Solness kedvére, míg Alinet minden emléke oda fűzte.

Solness kívánta, hogy a ház leégjen, hogy ne ott éljenek, észre is vesz a kéményen egy repedést, és bár meg kéne, hogy javíttassa, halogat.

Egy napon meg is történik amire vágyott, de nem a kémény miatt.
Mégis, később hibáztatja magát a történtekért. Mivel felesége bánatát és gyerekei halálát is ez okozza közvetve.

Felesége, míg a házat oltottak megfázott a hideg estében. A gyerekeknek kutya baja sem lett, de mivel Aline felelősségteljes asszony volt -és gyakran valótlan felelősségeket aggatott saját nyakába- felelősségének érezte a gyerekeit betegen is szoptatni. A gyerekek elkapták a betegséget, és abba haltak meg.
x

A leégett ház helyén Solness házakat épít, és ezekből az építkezésekből származik a hírneve, ma ő a legnevesebb építész.

Hiszi, hogy tehetségét Istentől kapta, az ő sorsa, hogy a legjobb építész legyen, hogy olyan házakat emeljen, ahol családok élnek, gyerekek nőnek fel.

A hite szerint ő a hírnévért megfizetett a saját boldogságával, családjával, ezt kapta, mert ez a sorsa, ergo ezt a címet tőle senki se veheti el.

Még 10 éve egy templom tornyára is felmászott, hogy ezt Istennel megbeszélje.
x

Ragnart, a tanítványát/segédjét nem segíti hozzá az önállósuláshoz, mert fél, hogy túlnövi őt.

Ragnar apjának megtagadja utolsó kívánságát, hogy segítse fiát hozzá egy önálló építkezéshez, és az öreg meghal, mielőtt megkapná Solness jószavait Ragnarról.

Ragnar menyasszonyát Kaját is magába bolondítja, azt hazudja neki, hogy Ragnar azért nem mehet el, mert akkor a lány is elmenne, márpedig neki szüksége van a lányra, mert szereti,

azonban ez hazugság, csak azért kell a lánynak és Ragnarnak maradni, mert Ragnar tehetségére van szüksége.
x

Solness templomot épített -az utolsót-, Hilda városában. Solness a koszorút maga vitte fel a toronyra, felmászott az épületen. Ez Hildát lenyűgözte.

Este, mikor Solness Hildáéknál volt megölelgette Hildát, és megcsókolta "sokszor, nagyon sokszor" és azt ígérte, hogy ad neki 10 év múlva egy királyságot, melynek a neve Narancs lesz, és Hilda lesz az Ő hercegnője.

Ma Hilda fel van háborodva, hogy Solness nem emlékszik az esetre...
Hilda azért érkezik, hogy behajtsa az ígéretet. Közben Solnessel beszélgetnek, és nagyon megkedvelik egymást.

A lány csak 22 éves, olyan mintha a gyereke lenne -még a gyerekszobák egyikét is elfoglalja-, arra késztették Solnesst, hogy megbízzon benne.

Még a furcsa történetet is elhiszi neki, hogy a lány ne haragudjon, bár semmire se emlékszik, elhiteti magával, hogy megtörtént.
x

Solness nem akar elszakadni a lánytól, a terveket a királyságról továbbszövögetik, és Solness kizár bárki mást belőle.

Hilda is szerelmes Solnessbe, bár mindig is tudta, hogy házas, ez nem zavarja. Rajong érte, családját miatta hagyta el, rajta kívül igazán mást nem szeretett.

Ráveszi Solnesst arra, hogy írjon az öreg Broviknak a fiáról szép, jó jellemzést, hogy boldogan haljon meg.

Mikor Solnessből kibújik, hogy fél Ragnar fiatalságától,
ráveszi, hogy menjen fel a toronyba ismét.

Közben Ragnar, akinek az apja meghalt, és nem volt elégedett vele, mert nem kapott jó híreket felőle,

és még ráadásul menyasszonya Kaja is közli vele, hogy bár Solness elküldte őt a szolgálatából, nem tudja otthagyni, mert szereti,
haraggal hozza a koszorút Solnessnek.

Hildának azt mondja, hogy Solness gyáva, nem mer fölmászni. Mire Hilda még inkább megerősíti Solnessben a mászás kötelezőségét.

Mikor Solness fölér, és Hilda sikongat neki, megbillen és leesik. A kövekre zuhan, ahol szétzúzza a fejét, és meghal.
Leave a Reply.