A francia forradalomban kivégzett királynő, Marie Antoinette kislányát őrzi, rejtegeti a Fertő tó partján álló kastélyban, a Névtelen várban a regény főhőse, egy Magyarországra menekült emigráns francia gróf.

Jókai egyik legromantikusabb regénye a Névtelen vár, teli titokkal, cselszövénnyel, Bourbon-liliomos misztikával, szűzies-éteri szerelemmel (mert a fogoly kis királylány persze beleszeret nemes védelmezőjébe, aki persze nem viszonozhatja vágybeli királynője érzelmeit).

Fertőszeg nincs rajta a térképen, Jókai mégis képes elhitetni az olvasóval, hogy ez az eldugott vár néhány évre a nemzetközi érdeklődés középpontjába került,

hogy lakóinak életét nemcsak a környék, Sátán Laci vagy a furcsa viziszörny, Hany Istók leste árgus szemmel, hanem a párizsi titkosrendőrség gépezetén keresztül maga Napóleon is figyeltette Vavel Lajos és Marie minden lépését.

De egyben az egyik legszebb Jókai-regény is a mű: a Fertő-vidék csodás hűségű leírása, a régi magyar élet felejthetetlen tablója, a táblabírás, ősi nemesi, megyei világ nagyszerű felidézése, sajátos ragyogásának, provinciális bájának halhatatlan megörökítése.

jokai_mor_nevtelen_var.pdf
File Size: 1522 kb
File Type: pdf
Download File
Leave a Reply.