Repülős Gizi (eredetileg Kosztor Sándorné Bodnár Gizella, Miskolc, 1926. október 18. –) gyakorlott besurranó tolvaj.

Több mint fél évszázada ismert a rendőrök előtt.
Több mint 20 alkalommal ítélte szabadságvesztésre a bíróság,
idáig 40 évnyi börtönbüntetést kapott, ebből 17 évet leült.

Rendezett családi körülmények közt nőtt fel. Egy baleset folytán agyhártyagyulladást kapott, szerinte ez volt az egyik alapvető kiváltó oka egy életen át tartó kleptomán hajlamának.

Első tolvajlásaira jellemző, hogy tanárai, szerettei és ismerősei egyszerű gyermeki csínyként könyvelték el a hazahordott ebédlői villákat, a szomszéd bácsi karóráját, a néni ékszerét.

Gizi a lopott holmikat már egész kiskorában alapos gonddal rejtette el. Örömét lelte a szépen csillogó holmikban, ám a vagyonszerzés soha nem motiválta.
Szeretett láthatatlan emberként be-besurranni idegen és kevésbé idegen helyekre.

A tolvajlással járó izgalmat semmihez sem hasonlítható érzelemként élte meg. Élete folyamán hullámokban tört rá a lopni akarás szenvedélye.

Igaz szerelmet a háború kitörése előtt érzett, ám a katonától elsodorta a sors. Bár ezek után még kétszer ment férjhez, honnan gyermekei, majd később unokái is születtek, a szívét meghódítani férfiak, s a börtönben elterjedt leszbikusság ellenére, nők sem voltak képesek.

„Repülős Gizi” ragadványneve onnan ered, hogy az 1950-es évek elején, amikor még Magyarország nagyvárosaiba közlekedtek belföldi repülőjáratok, reggel Budapesten felszállt egy gépre, néhány óra alatt Miskolcon, Debrecenben, Pécsett, Szegeden vagy Szombathelyen lopott, és az esti járattal visszatért a fővárosba.

Amszterdamban, Londonban is lopott.
Párizsban ugyanakkor magyarnóta-énekesként futott be karriert.

A sok börtönbüntetés után Budapestet megunva Komáromba költözött, bízva a nyugodtabb körülményekben. 2009 januárjában Komáromban egy családi házba akart betörni, de a ház tulajdonosa észrevette és azonnal riasztotta a rendőrséget. Ezután még többször próbálkozott lopással.

Irodalom:
Repülős Gizi képregény
Repülős Gizi - A tolvajok királynője (életrajzi regény)
Leave a Reply.