Részletek a könyvből:

Faludy - elbeszélései szerint - életében egyetlen egyszer, 1926-ban találkozott Krúdy Gyulával. "Krúdy meglehetősen extravagáns életet élt. Este hét órakor
kelt fel, nyolc órakor reggelizett a New York Kávéházban, majd gyalogosan átsétált a Tabánba, ahol barátai és hívei várták.

A mindenkori pesti polgármesterek állandó konflist biztosítottak az írónak, amely mindenhová követte őt, s ha elfáradt, fölült rá.

A tabáni kocsmában, amely A mély pincéhez volt címezve (ez utalt arra, hogy az igen mély pince alatt volt egy még mélyebb pince), Krúdy kizárólag pörköltet evett fehér kenyérbéllel és vörösbort ivott hozzá.

Asztalánál sem irodalomról, sem politikáról,
sem művészetekről nem lehetett beszélni, csak nőkről,
de azokról bármit és bármennyit.

Hajnali három-négy óráig volt a pincében, amikor is hívei fölkísérték, s ekkor már fölült a konflisra. A konflisos, mint harminc éve minden hajnalban, megkérdezte:
"Hova megyünk, Gyula úr?" S a válasz mindég ez volt: "Haza, a kis kitérővel."

Amely alatt azt kellett érteni, hogy a mostani Erzsébet tér környékén mindég talált magának még egy-egy bolyongó hajnali szépséget, vagyis egy ordas nagy kurvát,
akit fölültetett a bakra, mondván, hogy a kurva
úriember mellé nem ülhet a kocsiba.

Hazavitte, befektette a felesége mellé az ágyba, közéjük feküdt, s azok simogatták az írót, ameddig el nem aludtak.

Akkor ő kimászott az ágyból és írni kezdett, délelőtt tíz óráig, aminek végeztével az örömlány ruháit kirakta a folyosóra, mert hogy kurva ne öltözzék fel úriember lakásában, aztán ő maga is lefeküdt."
Leave a Reply.