Vuk, a rókakölyök nyolcadmagával jött a világra egy tóparti "rókavárban".

Szülei - a rókanemzetség jeles tagjai" szürkülettől hajnalhasadtáig vadásznak, hogy az örökké éhes apróságokat jóllakassák.

A családi boldogságot azonban a végzet (a vadász és kutyája képében) hamar felborítja. Kag és Íny, a két rókaszülő, valamint hat kisróka elpusztul.

Vukot anyja még a vadászok jövetele előtt kimenti a kotorékból, s egyik megmaradt testvérét a falu vadásza veszi magához.

Az író a tőle megszokott, kedves, érdekes stílussal beszéli el Vuk életútját, az első önálló lépésektől a "felnőtté" válásig.

Vuk örökölte nagyapja legendás hírű vérét, szimatát, vadászszenvedélyét.

Nagybátyja, a magányos Karak pártfogásába veszi, s a kisrókát könnyedén tanítja meg a szabad portyázók életének csínjára-bínjára. Vuk remek tanítvány, s hamarosan túltesz tanítómesterén.

Egyik éjszakai zsákmányszerző körútjuk során a vadász kertjébe is eljut, s rátalál testvérére, majd Karak segítségével kiszabadítja a fogságból.

Nemsokára Karak is áldozatul esik az emberek vadászszenvedélyének.

Így a két testvér egy darabig még együtt marad, majd engedelmeskedve a természet szavának - ki-ki a saját párjával éli tovább a vadonbéli állatok szabad, veszélyekkel teli, de mindenképpen csodálatos életét.
Leave a Reply.