Picture
Solness építőmester messze földön híres tornyai és házai révén. Irodájában hárman dolgoznak: Ragnar, a fiatal építész, apja, az öreg Brovik Ragnar, és Kaja Fosli, egy fiatal lány.

Ragnar valószínűleg tehetséges, de ez nem derül ki, mert Solness, a terület kizárólagos építésze nem ad önálló munkát neki (fél, hogy kiderül a fiú tehetsége, és akkor elveszti Ragmart is, egyeduralmát is).

Az öreg Brovik, Solness tanítója volt, de nem volt eléggé élelmes és törtető, Solness túlszárnyalta, és most kisegítőként Solness irodájában dolgozik, kiváló statikus.
Kaja Fosli fiatal lány, Ragnar menyasszonya, de alázatos rabszolgaként szerelmes Solnessbe.
Solnessnek szüksége van rá (mint korlátlanul kihasználható munkaerőre),
s azért sem szabadítja fel Ragnart, mert akkor önálló építészként elvehetné Kaját, s akkor ő elveszíteni a lányt (nem szereti viszont, de hízeleg az imádata).

Felesége (Aline) megkeseredett, száraz, kedélytelen asszony. A kötelességteljesítés megszállottja, érezhetően valami rettenetes emlék nyomasztja.
A többiek hozzá való viszonyából áll össze Solness alakja: határozott, kemény ember, aki az érvénysülése érdekében felhasznál mindenkit, aki gyengébbnek bizonyul nála.
Mostanra azonban abba a korba jutott, amikor egyre nehezebb a fiatalsággal állni a versenyt, így az eszközei is piszkosabbak lesznek (Ragnar visszatartása).

Megjelenik Hilda Wange, egy 23 éves lány. Tíz évvel ezelőtt Solness egy templomot épített a falujukban. Maga rakta a koszorút fel a toronyra, s a 13 éves csitri Hilda beleszeretett, mint valami hősbe.
Követelésére Solness félkomolyan megígérte neki, hogy 10 év múlva palotát épít neki, és hercegnővé varázsolja. A ígéretet egy csókkal pecsételte meg. Most eljött a palotájáért és a hercegségéért.

Solness kedélyét felkavarja Hilda. Fiatalságával, csodálatával elvarázsolja Solnesst, egyre inkább a hatása alá kerül.
Felesége megjelenésétől éles ellenszenvvel viseltetik a lány iránt.
Ekkor tudjuk meg életének tragédiáját: Fiatal házasként apjának házában laktak. Solness mindig arra várt, hogy  a ház leég, s akkor újabbat, szebbet építhet.
A ház tényleg leég, de feleségét is, a két ikret is sikerült kimenteni.
Az izgalmaktól az asszony megbetegedett, de ragaszkodott ahhoz, hogy a két gyereket tovább szoptassa (ez kötelességének érezte), s a két gyerek a tőle kapott tejlázban megbetegedett és meghalt.
Ez mindkettejüket megrendítette, véglegesen megrontotta a viszonyt kettejük között.

Solness ezután egyre jobb, szebb házakat épített, híres lett, de úgy érezte egyéni boldogságával kellett fizetnie érte.
Most Hilda egy új világot jelenthet. A lány ösztönzésére, kedvező bírálatot ír Ragnar terveiről, hogy a haldokló Brovik utolsó perceit megkönnyítse, de elkésik.
Ekkor — Hildára támaszkodva — elbocsájtja Kaját és Ragnart.
A leégett ház helyett épített házzal most lett készen, ebbe azonban már Hildát látja hercegnőként.

Hilda ösztönzésére maga indul, hogy a koszorút a házra feltegye. Ezzel válaszolni akar azoknak  a fiataloknak is, akik azzal vádolják, hogy már szédül, nem mer az állványra felmászni,
de sokkal inkább arról van szó hogy meg akar felelni annak az ábrándképnek, melyet Hildában keltett. Le akarja győzni az időt, elindul felfelé.
Az idő visszaforgatása nem sikerül, lezuhan az állványról, szörnyethal.


solness_epitomester_elemzes.doc
File Size: 51 kb
File Type: doc
Download File

solness_bovebb_tartalom3.rtf
File Size: 31 kb
File Type: rtf
Download File

solness_bovebb_tartalom-felvonas1.doc
File Size: 60 kb
File Type: doc
Download File

solness_bovebb_tartalom-felvonas2.doc
File Size: 33 kb
File Type: doc
Download File
Leave a Reply.